Društvo

Tокача: Утврдили смо страдање 99 000 људи у протеклом рату

БАЊА ЛУКА - У Сарајеву ће 4. новембра бити објављена имена 99 000 жртава протеклог рата, као и прегледи догађаја и локације на којима су та лица страдала, најавио је директор Истраживачко-документационог центра /ИДЦ/ Мирсад Токача.


Токача је рекао да ће представљањем пројекта "Босански атлас злочина", који је резултат петогодишњег рада ИДЦ, бити "стављена тачка на многобројне манипулације бројем жртвама", а да евентуална одступања могу бити плус или минус један или два одсто.

ИДЦ тренутно располаже подацима о 99 000 погинулих у посљедњем рату, од којих је 97 000 погинуло усљед директних узрока рата, док су 2 000 особа регистроване као индиректне жртве рата, међу којима је и 12 беба које су умрле у Бањoj Луци због недостатка кисеоника. За око 13 000 несталих особа још се трага у БиХ.

Пројекат "Босански атлас злочина", послије Сарајева, биће промовисан у Бањој Луци, Мостару и свим већим градовима широм БиХ.

Говорећи о Институту за нестала лица БиХ, Токача је рекао да та институција крије податке о томе ко је, када и гдје ексхумиран и идентификован, те да умјесто професионализма Институтом доминира политика и да је на чело те институције потребно именовати експерте, односно људе који нису оптерећени политиком.

Он је оцијенио да садашње руководство Института треба смијенити, јер у тој институцији раде људи који су дубоко политички инволвирани, истакавши неопходност потпуне промјене амбијента.

"Индикативно је да се пред свако обиљежавање догађаја у Сребреници нађе нека нова гробница. Не спорећи да можда гробнице и постоје поставља се питање зашто се чека 11. јул да би била отворена или откривена", навео је Токача.

Према његовим ријечима, рад Института мора да буде ослобођен дискриминације жртава по етничком принципу према којем се ископавају само тијела Бошњака, а заборављају Срби или обрнуто.

Он је подсјетио на случај Aвде Палића, наводећи да је то очит примјер неефикасног процеса идентификације који није усамљен, јер је закашњела Палићева идентификација скандал без преседана.

"Овај примјер најочитије потврђује да некоме одговара да идентификације трају страшно дуго", изјавио је Токача.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog