Republika Srpska

Стара технологија велики проблем предузећа у РС

БАЊА ЛУКА - Застарјела технологија, која се деценијама у многим предузећима у Републици Српској није мијењала, један је од главних разлога слабе конкурентности домаћих произвођача на иностраном тржишту, сматрају економисти и привредници.


Предсједник подручне Привредне коморе Бијељина Михајло Видић сматра да је за РС веома битно да направи прикључак развијенијим земљама у овом погледу, те да потпуно растерети од плаћања било каквих обавеза набавку нових технологија.

Директор зворничке "Обуће" Владимир Мијатовић навео је да домаћи произвођачи заостају петнаестак година за произвођачима у окружењу и Европи, те да би тај сектор барем годину или двије требало ослободити плаћања доприноса, да би позитивни помаци били видљиви.

Извршни директор Удружења економиста РС "Свот" рекао је да се у Српској, у неким гранама, дефицит савремене технологије покушава надомјестити јефтином радном снагом, али да је то мали проценат, те да би пореске олакшице приликом набавке опреме биле један од начина да се стимулише куповина.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog