Društvo

Завод за запошљавање РС: Стање и даље није алармантно

БАЊА ЛУКА - Бошко Томић, в.д. директора Завода за запошљавање Републике Српске, изјавио је да је ове године у односу на прошлу из Завода посао нашло 5 000 лица мање, али да стање када је ријеч о незапослености није алармантно у поређењу са земљама у окружењу.


"Ни тржиште ни Завод не могу на то утицати и ја се надам да ће додатни програми које би требало активирати, допринијети да се број оних који се налазе на евиденцији смањи и ублажи", рекао је Томић за "Независне новине", додајући да се под тим програмима подразумијевају мјере које је предузела Влада РС када су у питању радници у текстилној и кожарској индустрији.

Он је рекао да је велики број фирми био заинтересован за те програме због тога што је Влада дала подстицај за извоз, и што је за сваког радника на мјесечном нивоу издвојила 50 КМ за плате.

Томић је навео да је у оквиру пројекта запошљавања приправника планирано запошљавање 1.200 таквих лица, додајући да тај пројекат, који је почео прије годину дана, још није завршен.

Према његовим ријечима, стопа незапослености у РС, која се добија на основу укупног броја незапослених, запослених и радне снаге, износи око 35 одсто, док се стопа коју примјењује Свјетска банка креће између 18 и 20 одсто.

Томић је рекао да је квалификациона структура незапослених непромијењена у односу на раније године, наводећи да је највећи број незапослених, њих око 52.000 квалификованих радника, затим 40.000 неквалификованих, 35.000 са средњом стручном спремом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog