Svijet

Makeдонска енциклопедија на интернету

СКОПЉЕ - Македонска енциклопедија појавила се на Интернету, након што је прошлог мјесеца повучена из продаје због жестоког противљења албанске заједнице у овој земљи.


Прва Македонска енциклопедија, у издању Македонске академија наука и умјетности (МАНУ), штампана је у 2 000 примјерака, од којих је 300 продато или поклоњено, док ће о судбини осталих 1 700 данас одлучувати чланови ове академије на ванредној Скупштини.

Академици Албанци, на чији ће захтјев засједати Скупштина, најавили су да ће тражити потпуно повлачење енциклопедије и смјену уредничког тима.

На Скупштини ће се расправљати и о томе чије су заслуге за издавање прве македонске научне енциклопедије. Неизвјесно је какве ће одлуке донијети МАНУ, будући да је за сваку промјену неопходна већина, најмање 25 од 48 чланова Академије.

Чланови Скупштине одлучиваће и да ли да верификују смјену уредника Енциклопедије Блажа Ристевског, о којој је одлуку донијело Предсједништво МАНУ. У случају да дође до већих промјена или нове редакције или уредника, то ће значити и израду новог, другог издања.

Енциклопедија се на тржишту Македоније појавила 17. септембра, али је након недјељу дана повучена из продаје због жестоког противљења албанске заједнице у Македонији.

У Енциклопедији се наводи да су се Албанци на простор Македоније доселили углавном након 16. вијека, да су познати и као Арбанаси, Арнаути или Шиптари, да су Ослободилачку народну армију (ОНА) тренирали амерички и британски специјалци 2001. године, те да је некадашњи лидер ОНА Али Ахмети контроверзна личност која је била оптужена за ратне злочине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog