Nauka

У Манчестеру данас ради воајерски скенер

МАНЧЕСТЕР - Од путника који од данас долазе или одлазе са другог терминала међународног аеродрома у Манчестеру љубазно ће бити затражено да одговоре да ли имају нешто против да буду претресени до голе коже, а да при томе не скидају одјећу.


Аеродром је данас покренуо једногодишњу пробу контроверзног рендгенског скенера помоћу којег чланови безбједносне службе могу да виде кроз одјећу шта путници од ствари посједују.

Због осјетљивости које окружује ову напредну технологију од особља је затражено да уређај не зову "скенер тијела" већ "сликовита технологија".

Док пролазе кроз машину, путници морају да дигну руке до главе, након чега се на монитору види одраз њихових тијела, укључујући и интимније дијелове.

На монитору се види све - од силиконских имплатата за увећање груди, пирсинга, вјештачких кукова и, што је полицији најважније, ножеви или пиштољи.

Уколико проба буде успјешно завршена, сличне машине биће постављене и на осталим аеродромима широм Велике Британије, чиме ће бити уклоњена традиционална претрага "препивањем" када је од путника тражено да скину капуте, јакне, ципеле и каишеве прије проласка кроз скенер.

Ова машина већ је постављена широм Америке, гдје је Агенција за безбједност у саобраћају током протекле седмице наручила 1 000 сличних система.

Управа аеродрома у Манчестеру саопштила је да машина открива груди и гениталије, али инсистира на томе да прикази на екрану нису порнографски нити еротски.

Међутим, један од чланова особља аеродрома у шали је изјавио да поглед у монитор на којем је приказан путник "остаје врло за машту".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog