Republika Srpska

Из Њемачке стиже 137 милиона евра

САРАЈЕВО - Помоћник министра иностраних послова БиХ за мултилатералне послове Бранимир Мандић и комесар њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој за БиХ Ролф Лерх потписали су данас меморандум којим је дефинисано да се за пројекте билатералне сарадње у овој години путем кредита и донација обезбјеђују средства у износу од 137 милиона евра.


Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је Мандић предводио данас у Сарајеву делегацију Савјета министара БиХ на завршним билатералним разговорима о развојној сарадњи у 2009. години са делегацијом Владе Њемачке.

Након завршних разговора потписан је Меморандум о разговорима делегације Владе Њемачке са делегацијом Савјета министара БиХ, Владе Федерације БиХ, Владе Републике Српске и Владе дистрикта Брчко.

Делегације у Меморандуму изражавају задовољство досадашњом успјешном сарадњом, која се заснива на билатералном Оквирном споразуму о техничкој сарадњи из 1995. године, те наглашавају да ће основни правци даље сарадње бити развој демократије, цивилног друштва и јавне управе.

Правци даље сарадње према овом меморандуму су и побољшање инфраструктуре у областима као што су питка вода, менаџмент воде, уклањање отпадних вода и друге мјере комуналне инфраструктуре, као и енергетска ефикасност и обновљива енергија, те привредна реформа, изградња тржишне економије кроз подршку привредном законодавству, унапређење малих и средњих предузећа, као и развој финансијског сектора.

За пројекат Програм енергетског сектора четири (реверзибилна ХЕ "Врило") предвиђен је развојни кредит под нарочито повољним условима у износу до 70 милиона евра, за ХЕ "Цијевна три" у износу до 50 милиона евра, као и 12,8 милиона евра за конверзију дугова, те до два милиона евра за савјетовање о енергетској ефикасности.

За пројекте у области техничке сарадње, за јачање локалне самоуправе одобрено је до 1,9 милиона евра, за програм јачања државних институција БиХ до 1,7 милиона евра, те за Фонд за студије и стручни кадар до 0,4 милиона евра.

Према потписаном Меморандуму такође се додатно повећава износ средстава које БиХ може користити у оквиру Техничке сарадње у износу од 9,03 милиона евра за регионалне фондове у области спољноекономског и правног савјетовања, модернизације комуналних услуга, енергетске ефикасности, те за студије и едукацију стручног кадра у југоисточној Европи.

Одобрена средства ће бити стављена у функцију реализације пројеката у складу са заједнички дефинисаним условима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog