Nauka

Прва банка матичних ћелија у Београду

БЕОГРАД - Институт за мајку и дете у Београду формирао је прву домаћу породичну банку матичних ћелија у којој се похрањују матичне ћелије из пупчане врпце новорођенчета, које могу да помогну у лијечењу многих болести.


Банка матичних ћелија у Институту за мајку и дете, чији трансплантациони тим има велико искуство, за сада има 30 прикупљених узорака.

"Узимање узорака је врло једноставно. Метода која је потпуно безопасна и по мајку и по дете. Прикупљени узорци се онда транспортују до Института за мајку и дете где се обрађују и техником тзв. програмског замрзавања се замрзавају и чувају у течном азоту на минус 196 степени", рекла је за Б92 начелник Службе за трансплантацију коштане сржи Драгана Вујић.

Светлана Вукајловић из Републичког завода за здравствено осигурање Србије /РЗЗО/ рекла је да је стратегија Србије да се формира јавна банка матичних ћелија, која би на регионалном нивоу сарађивала са другим банкама и на тај начин олакшала налажење одговарајућег даваоца код болесника код којих је медицински оправдано пресађивање матичним ћелијама.

"Ми пацијенте шаљемо у иностранство зато што немамо подударних даваоца, а ако успоставимо банку и постанемо наравно део Евротранспланта онда ћемо моћи из сопствених ресурса и разменом са светом да омогућимо да се пацијенти трансплантацијом лече и овде", објаснила је Вукајловићева.

У свијету постоји више од 50 јавних банака матичних ћелија у којима се налази више од 400 000 обрађених и замрзнутих узорака доступних свима којима су потребни у лијечењу, за разлику од приватних установа које ћелије чувају искључиво за лијечење ужих чланова породица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog