Republika Srpska

УСАИД и Сида економски подмазују Бутмирски процес

САРАЈЕВО - Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/ и Шведска међународна развојна агенција /Сида/ покренули су у БиХ пројекте Фирма и Фарма, чија је укупна вриједност 35 милиона америчких долара.


Пројекат Фарма, чија је вриједност 14 милиона долара, трајаће четири године, а односи се на развој пољопривредног и прерађивачког сектора у БиХ.

Фирма је петогодишњи пројекат вриједан 21 милион долара који ће се фокусирати на три сектора у БиХ - дрвопрераду, туризам и металопрерађивачку индустрију.

Директор пројекта Фирма Дејвид Кинг рекао је да је основни циљ побољшање способности предузећа у БиХ да се носе са конкурентским притиском и тржишним законитостима унутар ЕУ, као кључне компоненте копенхагенских економских критеријума за приступ ЕУ.

Он је на конференцији за новинаре у Сарајеву нагласио да је БиХ, уз техничку помоћ УСАИД и Сиде, те других донатора, направила напредак у економском развоју, али је конкурентност предузећа у многим сегментима и даље незадовољавајућа.

Према Кинговим ријечима, Фирма ће олакшати повезивање унутар сектора између фирми и других учесника, пружити техничку помоћ и обуку за побољшање квалитета производа, те оперативну продуктивност и ефикасно управљање.

"Активности овог пројекта односе се и на подржавање развоја радне снаге, олакшање приступа финансијским средствима и промовисањи инвестиција, побољшању везе са глобалним тржиштем, те унапређење регулативе, закона и правног окружења за пословање", истакао је Кинг.

Директор Фирме је рекао да ће се пројекат реализовати посредством партнера у БиХ, који морају да помогну све ове оактивности, а биће им пружена техничак помоћ и одређени грантови.

Директор пројекта Фарма Брус Бравр рекао је да како се БиХ буде припрема за чланство у ЕУ, тако ће се и њени произвођачи припремати за борбу са конкуренцијом, што ће бити условљено отвореним границама и глобализацијом пословног окружења.

"Произвођачи и прерађивачи пољопривредних производа у БиХ посједују потенцијал да домаће тржиште снабдију производима које ова земља тренутно увози", истако је Бравр.

Он је нагласио да су се ове двије развојне агенције опредијелиле за ову грану привреде зато што је у БиХ половина популације укључена у пољопривредну производњу, те да се БиХ налази под тржишним притиском који долази од земаља у региону.

Реализацију ових пројеката поздравили су шведски амбасадор и замјеник амбасадора САД Босе Хедберг и Џонатан Мур, те директори УСАИД и Сиде Алан Рид и Андерс Хедлунд који су изразили наду да ће пројекти допринијети економском развоју БиХ и смањењу сиромаштва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog