Svijet

Берлускони подржао Блера као предсједника ЕУ

РИМ - Италијански премијер Силвио Берлускони подржао је данас номинацију бившег британског премијера Тонија Блера за функцију првог предсједника ЕУ.


"Тони Блер има све што је потребно да постане први предсједник ЕУ. Моја влада и ја учинићемо све што можемо да не пропадне велико политичко насљеђе изграђено на храбрости, уравнотежености и обазривости," рекао је Берлускони, преноси конзервативни италијански дневник "Фољо".

Функција предсједника ЕУ неће ступити на снагу прије него што Лисабонски уговор не буде ратификован у свих 27 земаља чланица европског блока.

Да би процес ратификације Лисабонског уговора био завршен потребно је још само да га потврди и Чешка, након што су овај документ Ирци подржали 2. октобра на референдуму, а пољски предсједник Лех Качињски је током викенда потписао његов текст.

Уговор је у Чешкој прошао оба дома парламента, али предсједник Вацлав Клаус не жели да га потпише све док Уставни суд не донесе одлуку да ли је документ у складу са чешким Уставом.

Клаус је поставио и услов да се из Лисабонског уговора изузме и повеља о основним правима што је раније одобрено Пољској и Великој Британији.

Бивши британски премијер појавио се као рани фаворит за ту функцију и за то је добио подршку британске владе, али и Француске.

Међутим, у ЕУ је све присутнији отпор замисли да бивши британски премијер буде именован на функцију првог европског предсједника.

Белгија, Луксембург и Холандија су у заједничком писму представиле своју замисао како би требало да изгледа идеални кандидат за функцију предсједника Европског савјета, чије је стварање предвиђено Лисабонским уговором.

У писму три земље Бенелукса наводе да успјешан кандидат мора да искаже "укљученост у европске послове и да има развијену визију свих политика Уније".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog