Republika Srpska

Кузмановић покреће производњу са Јахорине

ЈАХОРИНА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић истакао је данас на Јахорини да се у РС посљедњих година предузимају значајне активности како би се покренула и ревитализовала процесна индустрија и да су за то, осим финансијских средстава, потребни школовани кадрови и научно-истраживачки радници.


"И у условима економске, финансијске, а сада и социјалне кризе чинимо све да се у РС не заустави започети процес обнављања индустрије. РС има стручне и научне ресурсе који су овладали савременом технологијом и могу постизати врхунски квалитет у производњи", рекао је Кузмановић, отварајући Међународни конгрес "Инжењерство, материјали и менаџмент у процесној индустрији".

Он је оцијенио да ће тематиком и бројем реферата Конгрес бити сврстан у круг најуспјешнијих научних скупова у РС који имају међународни карактер.

Према његовим ријечима, жеља свих је да РС буде велико градилиште објеката за становање, модерних путева, хидроцентрала, мостова, али и обнове индустријских капацитета.

Кузмановић је нагласио да ће само на такав начин и процесна индустрија све више постајати покретачка привредна грана у РС, али и у БиХ.

Он је оцијенио да је од изузетне важности за Универзитет у Источном Сарајеву, али и остале институције да нова сазнања о инжењерству, материјалима и менаџменту ставе у службу развоја РС.

"Научно-стручне расправе препознатљиве су по томе што су прилика да се презентују теоријска промишљања и искуства из одређене области. Увјерен сам да ћете и на овом скупу исказати и потврдити наше основно опредјељење, да се и у овој области припремамо за придруживање ЕУ", рекао је Кузмановић.

Предсједник РС изразио је увјерење да ће и овај научни скуп, као и скупови које организују други факултети и Академија наука и умјетности РС допринијети да се процесна индустрија врати на европско и свјетско тржиште.

Кузмановић је, отварајући Конгрес, честитао 50 година од оснивања Технолошког факултета Зворник и 15 година од обнове рада тог факултета.

"Пут који је прешао овај факултет од оснивања 1959. године у Тузли, а посебно од премјештања у Зворник 1993. године заслужује посебну пажњу. Научни потенцијал овог факултета који чини више од 35 професора и асистената је израз зрелости и научног дигнитета да организује овај конгрес", закључио је Кузмановић.

Покровитељ Конгреса је Академија наука и умјетности РС и Министарство науке и технологије РС, а организатор је Технолошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву, са сједиштем у Зворнику.

На Конгресу учестују научници из Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Албаније и БиХ са пријављеним 121 научно-истраживачким радом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog