Svijet

Све више гладних у свијету

РИМ - Глад у свијету неће бити смањена у складу са задатим циљевима без већег залагања међународне заједнице, упозориле су данас агенције УН за храну.


У годишњем извјештају свјетске организације о доступности хране широм свијета наводи се да више од милијарду људу пати од неухрањености.

У документу се наводи да је број гладних растао и прије економске кризе, која је још више погоршала ситуацију.

Извјештај је објављен уочи Свјетског дана хране, у петак, 16. октобра.

"Ниједна земља није имуна, али, као и обично, највише пате најсиромашније земље и људи", пише у годишњем извјештају Агенције УН за храну и пољопривреду (ФАО) и Свјетског програма за храну.

ФАО наводи да Азија и Пацифик имају највећи број гладних - 642 милиона, а потом слиједи подсахарска Африка са 265 милиона гладних.

"ФАО процјењује да ове године у свијету има 1,02 милијарди неухрањених људи. То је више гладних него било када од 1970. године, а ситуација се погоршавала још и прије економске кризе", пише у извјештају.

У документу, који је објављен у Риму, наводи се да је економски пад довео до смањења иностране помоћи и улагања у сиромашне земље, те да су смањени приходи људи који раде изван матичних земаља.

Агенције УН апелују да се појачају међународне инвестиције у пољопривреду и економску безбједност сиромашних земаља "упркос финансијским тешкоћама са којима се суочавају државе широм свијета".

Глобални индекс глади показује да је Демократска Република Конго забиљежила најавећи раст глади од 1990. године. Иза ње су Бурунди, Комори и Зимбабве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog