Svijet

Jужна Кореја распоређује далекометне пројектиле

СЕУЛ - Јужна Кореја распоредила је нове далекометне пројектиле који имају домет не само до Сјеверне Кореје већ и до дијелова Кине и Јапана, јавили су данас јужнокорејски медији.


Јужнокорејски лист "Мунхва Илбо" наводи да је Сеул почетком године започео масовну производњу пројектила "хунму-3" који имају домет до 1 000 километара.

Према писању листа, који се позива на изворе из америчке и јужнокорејске владе, пројектил је развијен 2006. године и испробан је двије године прије него што је распоређен.

"Развој и распоређивање пројектила било је повјерљиво питање, јер би могао да изазове реаговање Јапана, Кине и других сусједних земаља", рекао је један од извора листа.

Јужна Кореја жели да има далекометне пројектиле како би се супротставила пријетњи од неколико стотина сјевернокорејских балистичких ракета.

Према споразуму са САД, које имају 28 500 војника у Јужној Кореји и гарантују нуклеарни штит у случају ратних дејстава, Сеул је ограничио своје пројектиле на максимални домет од 300 километара.

Међутим, јужнокорејски званичници рекли су да се споразум не односи на крстареће ракете, које лете средњом брзином и на малој висини.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog