Svijet

Непотизам на Саркозијев начин

ПАРИЗ - Влада Француске је званично стала иза Жана Саркозија (23), студента друге године права, који би ускоро требало да постане предсједник агенције за управљање најјачим пословним дистриктом у земљи.


Опозиција и љевичарски медији тврде да Саркози млађи не може да се похвали ниједном квалификацијом за ово мјесто осим што је син предсједника Француске.

Ову, a затим и критику дневника „Либерасион" и бројне друге критике које оптужују француског предсједника Николу Саркозија и његовог сина Жана за непотизам одбацио је јуче, јавља АФП, сам премијер Франсоа Фијон тврдећи да су безразложне.

Фијон је бранио одлуку Јелисејске палате и владе да доведу Жана Саркозија на ову функцију тврдећи да овим оспоравањима опозиција само скреће пажњу с важних тема.

„Принц Жан", како Саркозија јуниора погрдно назива љевичарска штампа, већ има мјесто у једној локалној и једној регионалној влади као кадар странке свог оца Унија за народни покрет (УМП). По политичкој линији и уз подршку странке која влада Француском долази и у агенцију ЕПАД, задужену за надзор пословне четврти Дефонс недалеко од Париза, гдје су смјештене неке од најуспјешнијих француских компанија.

Главна опозициона Социјалистичка партија позвала је шефа Јелисејске палате да одустане од „погубног пројекта који је од Француске већ направио предмет подсмјеха међу демократијама".

Око 40.000 грађана је, јавља АФП, до јуче потписало петицију на Интернету којом позивају Саркозијевог сина да ову политичку функцију препусти неком другом.

Чланови владајуће странке су на нападе да је Жан нестручан и премлад одговорили да је он „син генија", а можда и талентованији од оца.

Жан Саркози се и сам бранио у интервјуу за лист „Метро".

„Да ли је моје учешће на било којим изборима нелегитимно зато што се презивам Саркози", запитао се Жан.

„Не тражим већа права од било кога другог, али не тражим ни мања права", додао је, инсистирајући да не могу да му забране да гради каријеру само зато што је предсједников син.

„Презиме Саркози отежава ствари, као што је јасно на основу насилних личних напада са којима сам се сусретао од почетка", каже Жан Саркози за француски лист.

На питање како је тако млад већ доспео на двије политичке функције и спрема се за трећу, Жан је рекао да то и није било тако тешко јер га води „страст" за политиком.

Портпарол француске владе Лук Шател је стао иза Жана.

„Ово личи на још један прогон", изјавио је Шател, при том мислећи да је прва хајка задесила министра културе Фредерика Митерана кога, због секс скандала, не престају да коментаришу ни медији ни опозиција.

Жан је званично кандидат за предсједника агенције о коме ће гласати једно тијело ЕПАД-а, али се ствар сматра завршеном будући да Саркозијеви људи тамо чине већину.

Жан Саркози је у француским медијима побрао бројне саркастичне коментаре који алудирају на његове политичке функције. Они га „номинују" за Француску академију, предлажу за генералног секретара Уједињених нација и тврде да је баш добро што Жан долази на то мјесто јер студира право, а добар правник је потребан пословној области са 2.500 компанија чији се бум тек очекује.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog