Republika Srpska

Костајница: За јесењу сјетву расположено само седам произвођача!

КОСТАЈНИЦА - За јесењу сјетву пшенице на подручју општине Костајница интересовање је исказало само седам пољопривредних произвођача.


Овај податак евидентиран је у општинском Одјељењу за пољопривреду и водопривреду током подношења пријава површина за јесењу сјетву да би добили подстицаје Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

''Према овјереним изјавама које смо прикупили и прослиједили Министарству ратари планирају да засију само 7,5 хектара сјетвених површина", рекао је Мирослав Стијак, виши стручни сарадник за пољопривреду и водопривреду општине Костајница.

Он је као разлоге за слабу заинтересованост за сјетву пшенице навео то што пољопривредници на овом подручју појединачно сију мање површине и не одговара им одређени минимум од једног хектара, као ни сјетвена норма која износи 200 килограма пшенице за један хектар.

''Норма од 200 килограма за један хектар је мала, јер пољоприведници обично по хектару утроше од 250 до 300 килограма сјемена'', појаснио је Стијак и додао да ће упркос томе бити засијано више површина.

Прошле године на подручју општине Костајница пољоприведници су у јесењој сјетви пшенице засијали 151 хектар, а новчани подстицај у укупном износу од 90.047 КМ користило је 206 пољопривредних произвођача.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog