Republika Srpska

Србија и УАЕ договоарају "отворено небо"

БЕОГРАД - Представници Србије и Уједињених Арапских Емирата парафирали су данас у Београду Споразум о ваздушном саобраћају који ће омогућити функционисање режима "отвореног неба", односно да "ЈАТ Ервејз" и пет авиокоманија из Емирата успоставе неограниочен број летова између двије земље.


Овај споразум о ваздушном саобраћају омогућиће тим компанија и летове за друге земље преко аеродрома у Србији и Емиратима.

Саобраћај је између Србије и Уједињених Арапских Емирата до сада је одржавао само ЈАТ, који је из Београда летио два пута седмичнио за Абу Даби, један од седам емирата.

Директор Директората цивилног ваздухопловства Србије Небојша Старчевић рекао је послије парафирања споразума да овим споразумом Србија "отвара ваздушну капију за исток" и подсјетио да режим "слободног неба" већ постоји са Европском унијом.

У Емиратима, како је рекао, тренутно ради 20 пилота и око 250 стјуардеса из Србије.

Споразум, који су парафирали државни секретар Министарства инфраструктуре Србије Миодраг Миљковић и замјеник генералног директора цивилне авијације Емирата Омар Бин Галеб, требало би да потврде обје владе.

Министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић најавио је приватизацију ЈАТ-а и његове технике у наредних шест мјесеци до годину дана.

"Разговараћемо са свима који буду заинтересовани за стратешко партнерство или приватизацију тог предузећа", рекао је Мркоњић и додао да ће разговори почети већ данас, али није прецизирао са ким.

Представници Дирекције за цивилно ваздухопловство Емирата нису изразили јасне планове за евентуално улагање или приватизацију "ЈАТ Ервејза", објаснивши да се о таквим могућностима морају договорити конкретни инвеститори и влада, као и да се такве одлуке не доносе на брзину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog