Republika Srpska

Како преструктуирати војну имовину?

Локалне заједнице треба да предложе како ће неперспективну војну имовину ставити у функцију за привредне или непривредне активности, изјавио је данас директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Републике Српске Слободан Марковић.


"То је генерални став, јер у сваком случају неперспективни војни објекти имају судбину конверзије у нешто што ће бити у функцији развоја цивилног друштва", рекао је Марковић новинарима на радионици о теми "Могућности конверзије неперспективних војних објеката у цивилне сврхе".

Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић подсјетио је да је Бања Лука у бившој Југославији била центар, гдје је било много војске, војних институција и војне имовине, нагласивши да је доста тога урађено захваљујући конверзији те имовине у цивилне сврхе.

Давидовић је рекао да је од некадашњег војног школског центра направљен универзитетски кампус, да је од пољопривредног комплекса на Мањачи направљен Центар за едукацију и развој сточарстав и воћарства, те да је обезбијеђено да земљиште на Бањалучком пољу буде пренесено на град. На том земљишту у будућности ће бити направљен спортски центар.

Давидовић је истакао и да је ријешено питање Станице хитне помоћи која је добила простор у некадашњем војно-медицинском центру

Давидовић је истакао и да је ријешено питање Станице хитне помоћи која је добила простор у некадашњем војно-медицинском центру.

"Све се то показало као пун погодак и допринос квалитету живота у граду за корист свих грађана", навео је Давидовић и додао да се са општином Лакташи ради регулациони план на локалитету Залужани, који је проглашен за неперспективну војну имовину, те да би требало бити ријешено и питање складишта муниције на Крчмарицама, обзиром да је то сада насељен простор.

Програм менаџер у Регионалном центару за помоћ у спровођењу споразума о контроли наоружања и верификацији пуковник Михајло Младеновић каже да питање неперспективне војне имовине Србија рјешава продајом и попуњавањем фонда намијењеног за обнову инфраструктуре и модернизацију сопствених снага.

Младеновић, који је национални представник Србије у регионалном центру, рекао је да је тај фонд засебан и да не оптерећује ни Буџет Србије нити Министарство одбране

Младеновић, који је национални представник Србије у регионалном центру, рекао је да је тај фонд засебан и да не оптерећује ни Буџет Србије нити Министарство одбране.

Он је констатовао да постоје различити модалитети рјешавања питања конверзије неперспективне војне имовине, оцијенивши да је модел који се примјењује у Србији један од бољих приступа.

Организатор радионице, која ће у Бањалуци трајати наредна два дана, јесу Агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске и Регионални центар за помоћ у спровођењу споразума о контроли наоружања и верификацији. Ријеч је низу радионица у којима земље југоисточне Европе размјењују искуства о овом питању, пошто не постоји јединствен модел због специфичности земаља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog