Republika Srpska

Девизне резерве НБС смањене за 35,2 милиона евра

БЕОГРАД - Девизне резерве Народне банке Србије /НБС/ смањене су у септембру за 35,2 милиона евра и на крају тог мјесеца износиле више од 9,5 милијарди евра.


Из НБС је саопштено да су уз девизне резерве банака, које су посљедњег дана септембра износиле 1,159 милијарди евра, укупне девизне резерве Србије износиле 10,68 милијарди евра.

Највећи утицај на смањење девизних резерви НБС у септембру ове године имало је измирење обавеза према инокредиторима, а и банке су повукле 22,3 милиона евра издвојених код НБС по основу обавезне девизне резерве.

Међународни монетарни фонд /ММФ/ је 9. септембра, по основу посебне алокације средстава, одобрио 41,7 милиона специјалних права вучења, односно 45,2 милиона евра на рачун специјалних права вучења Србије код ММФ-а.

Такође, значајнији приливи остварени су по кредитима од Европске инвестиционе банке и од Банке за развој Савјета Европе у укупном износу од 14,2 милиона евра, наводи се у саопштењу.

У току септембра дневне осцилације курса динара биле су умјерене, тако да НБС није интервенисала и курс се у потпуности формирао под утицајем тржишних фактора на основу непосредне међубанкарске трговине.

Вриједност динара према евру била је готово непромијењена, па је у септембру забиљежена номинална апресијација за свега 0,07 одсто, наводи се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog