Republika Srpska

Гугл покреће "онлајн књижару"

ФРАНКФУРТ - „Гугл" планира да покрене онлајн радњу за продају књига у електронском издању, које ће моћи да се преузму на било који уређај са програмом за преглед интернета.


Ова одлука могла би да изазове потрес на тржишту електронских уређаја за читање књига, којим тренутно доминира "Амазонов" апарат "киндл" .

Гигант за претраживање интернета објавио је данас да ће покренути сервис „Гугл издања" у првој половини сљедеће године.

У почетку ће корисницима понудити око пола милиона књига у електронском формату, у сарадњи са издавачима који посједују права на дигиталне форме књига.

Читаоци ће моћи да купују ове књиге директно од "Гугла" или у осталим онлајн радњама, попут "Амазона" или "Барнс и Нобла". "Гугл" ће омогућити и претраживање садржаја књига.

"Ми нисмо фокусирани на намјенске уређаје за читање књига било које врсте", изјавио је новинарима на франкфуртском сајму књига Том Турви "Гуглов" директор за стратешка партнерства.

"Амазон" је прије седм дана објавио да ће представити уређај за читање књига "киндл" у 100 земаља, у покушају да задржи доминацију на тржишту на којем му је до сада највећи конкурент био "Сони" са уређајем "читач".

"Гугл" планира да скенира и индексује десетине милиона књига у сарадњи са библиотекама из читавог свијета, али су се владе неких земаља успортивиле тој идеји, јер би тиме била прекршена ауторска права писаца и издавача.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog