Republika Srpska

Влада РС емитовала обвезнице у вриједности 80.545.470 КМ

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске (РС) донијела је одлуку о емисији обвезица РС за измирење обавеза по основу материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. године до 19. јуна 1996. године, чија је номинална вриједност 80.545.470 КМ.


Помоћник министра финансија РС Драгана Алексић рекла је да се ради о трећој емисији ове врсте обвезница која ће почети 30. октобра ове године, а рок доспијећа је 14 година, са грејс периодом од четири године и фиксном каматном стопом на обвезнице у износу од 1,5 одсто годишње, која се рачуна на остатак главнице.

Алексићева је казала да ће 30. октобра 2010. године бити прва исплата камате, а 2014. године кренуће ипслата главнице по обвезницама у 10 једнаких годишњих рата, уз припадајући дио камате.

"Овом одлуком о емисији обвезница обухваћено је 6.623 лица, која ће након ове емисије у одређеном року добити изводе из централног регистра, који ће потврдити да они посједују ове хартије од вриједности", напоменула је Алексићева.

Она је рекла да су обвезнице електронске и да се нигдје не прузимају, подсјетивши да су примјењиве за измирење доспјелих пореских обавеза, настале са 31. децембром 2007. године.

Алексићева је апеловала на све оне који остварују ово право, да се јаве са подацима, јер судске пресуде и вансудска поравнања често не садрже све податке неопходне за емисију обвезница, попоут личних података, текућих рачуна и других.

Према њеним ријечима, процијењени износ ратне и материјалне штете је до 600.000.000 КМ, а тренутно је у систему, по основу приспјелих пресуда или вансудских поравнања, евидентиран износ главнице од 224.300.000 милиона КМ и још толико по основу камата.

Она је додала да је са овом трећом емисијом 40 одсто тренутно евидентираног дуга емитовано, односно 90.600.000 КМ главног дуга.

Алексићева је навела да се на нематеријалну штету односи више од 90 одсто дуга.

Влада РС утврдила је Приједлог закона о здравственој заштити којим се, између осталог, реорганизује здравствена заштита и здравствена служба.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић рекао је да се законом намјеравају остварити стратешки циљеви који су дефинисани у политици унапређења квалитета здравствене заштите за 2010. годину, као и стратегије за примарну, секундарну и терцијарну здравствену заштиту.

"Ове и друге стратегије подржавају остваривање одређених циљева у закону попут смањивања разлика у здравственом стању и доступности здравствене заштите становништва у односу на географска подручја и социјално-економске групе, као и унапређење здравственог стања међу руралним групама становништва", навео је Шкрбић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog