Svijet

Влада у Риму негира писање Тајмса: Нисмо плаћали талибане

РИМ - Италијанска влада негирала је извјештај британског дневника "Тајмс" да су плаћали талибанима и авганистанским ратним командантима, што је коштало живота француске војнике који су касније преузели контролу над области Сароби а да при том нису знали за наводне исплате.


Британски дневник наводи да је италијанска безбједносна служба платила више десетина хиљада долара побуњеницима у области Сароби источно од Кабула како би тај дио остао миран док су тамо италијански војници.

Лист се позива на неименоване војне званичнике.

Према писању листа, француски војници, који су преузели контролу над том облашћу средином 2008. године, нису знали ништа о том споразума и били су мета напада у којем је из засједе убијено десет Француза.

Из канцеларије италијанског премијер Силвија Берлусконија су негиране оптужбе и истиче се да су неколико напада на италијанске војнике у првој половини 2008. године доказ да Италија никоме није ништа плаћала.

"Влада никада никје одобрила нити дозволила било какав вид плаћања извеесних сума новца талибанима у Авганитану и нема никаквих сазнања о сличним иницијативама у претходној влади", наводи се у саопштењу.

Италијански министар одбране Игнасио ла Руса назвао је новински извјештај "смећем" и "нападним" те да је особљу наложио да припреме тужбу против "Тајмса."

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog