Republika Srpska

АБИ продао своје пословне операције у централној Европи

БРИСЕЛ - Анхузер-Буш ИнБев (АБИ) и ЦВЦ Капитал Партнерс данас су објавили да је потписан финални споразум у складу са којим је АБИ одлучио продати своје пословне операције у централној Европи ЦВЦ Капитал Партнерс , водећој приватноj инвестиционој компанији.


Споразум је одредио вриједност компаније на приближно УСД 2,231 милиона и додатна права на будућа плаћања за која се предпоставља да ће бити у вриједности од чак 800 милиона америчких долара, контингента на ЦВЦ-ев поврат на иницијалну инвестицију.

У складу са условима овог споразума, фондови које савјетује ЦВЦ су се сложили да изврше аквизицију АБИ-евих пословних операција у Босни и Херцеговни, Бугарској, Хрватској, Чешкој, Мађарској, Црној Гори, Румунији, Србији и Словачкој.

Карлос Брито, извршни директор АБИ је изјавио: „Са задовољством објављујемо ову пословну трансакцију која нам омогућава да надмашимо наш план да добијемо 7 милијарди америчких долара од продаје нашег власништва, док нам истовремено омогућава да усмјеримо средства на наша кључна тржишта. Управа и запослени наших компанија у централној Европи су врло талентовани и имају широко знање о локалним тржиштима и вјерујемо да ће успјешно пословати у склопу ЦВЦ."

ЦВЦ се такођер сложио да пуни и/или дистрибуира Стела Артоа, Бекс, Ловенбрау, Хоегарден, Спатен и Лефе пива у горе наведене земље по АБИ лиценци. АБИ задржава права да пуни и дистрибуира Старопрамен у неколико земаља укључујући Украјину, Русију, САД, Њемачку и Велику Британију. Осим тога АБИ ће имати право првооткупа послова уколико се ЦВЦ одлучи на продају у будућности.

Иштван Сзоке, директор ЦВЦ за централну и источну Европу, (на слици) рекао је: „Ова аквизиција је уједно и прва инвестиција у регији и веома смо задовољни јер смо постали власници тако значајне компаније са брендовима који представљају иконе индустрије, искусним менаџерима и преданим запосленицима. Циљ ЦВЦ је да група, која ће поново бити названа СтарБев, постане регионални лидер, а то ћемо постићи заједно са локалним менаџерима и запосленицима."

Барклајс Капитал и Лазард су дјеловали у својству финансијских савјетника за АБИ, а компанија Клифорд Ченс као правни савјетник.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog