Svijet

Oбама шаље 7,5 милијарди долара Пакистану

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама потписао је закон о невојној помоћи Пакистану у вриједности од 7,5 милијарди долара у наредних пет година, саопштила је Бијела кућа.


Помоћ ће бити распоређена у пет дијелова по 1,5 милијарди долара годишње и израз је партнерства САД са Пакистаном, који се на својој територији бори против терориста Ал Каиде и талибанских побуњеника, што је, по мишљењу Вашингтона, од виталног значаја за стабилизацију сусједног Авганистана, навео је Ројтерс.

Закон којим је предвиђена помоћ Пакистану мора да прође и одобрење америчког Конгреса и мора да буде обнављан сваке године.

Пакистанска војска изразила је негодовање због тога што закон повезује давање неких средстава за борбу против екстремиста. Они који критикују закон оцјењују га као угрожвање суверенитета Пакистана, што Обамина администрација и амерички конгресмени негирају.

САД је највећи донатор за Пакистан, коме је потребна помоћ у борби против Ал Каиде и заустављање исламистичких екстремиста који прелазе границу с Авганистаном да би се тамо борили против америчких трупа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog