Svijet

Предсједници пет бивших совјетских држава, на војним вјежбама ОДКБ

МАТИБУЛАК - Предсједници пет држава бившег совјетског савеза присуствоваће данас у Казахстану првим великим вјежбама снага за брзо дјеловање које је недавно формирала Организација Уговора о колективној безбједности (OДКБ), алијанса која личи на "руски Нато".


Предсједник Русије Дмитриј Медведев састаће се у војној бази у Матибулаку са колегама из Казахстана, Јерменије, Таџикистана и Киргистана.

Лидери Бјелорусије и Узбекистана, држава чланица ОДКБ, неће присустовати јер су у јуну одбили да потпишу документ о формирању заједничких снага за брзо дјеловање.

Снаге за брзо дјеловање формиране су да интервенишу у случају проблема са тероризмом, трговином дроге и локалним и регионалним конфликтима.

Међутим, аналитичари оцјењују да је јасно да су формирали пандан војним санагама НАТО и да Организација значи јачање руског утицаја у региону.

Генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа, објаснио је јуче на руској телевизији да би ове снаге могле да дјелују у случају терористичких напада као, на примјер, напада који су у новембру извршени у Мубају.

Вјежбе су укупно трајале двије седмице а данас, посљедњег дана биће укључено око 7 000 војника и 90 авиона, од којих 70 казахстанских.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog