Republika Srpska

Драгутиновићка: Србија сјече трошкове због високе јавне потрошње

БЕОГРАД - Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић изјавила је да ће први сљедећи потез, послије преговора са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), бити "сјечење трошкова" због високе јавне потрошње.


"То је прилика да се преобликује држава. Листа жеља мора бити скраћена. Многи програми остаће или са значајно смањеним буџетима или без њих", рекла је Драгутиновићева.

Она је објаснила да је најмање штетан начин да се повећају порески приходи ширење пореске основе - преиспитивањем оправданости постојања пореских изузећа, специјалних третмана, пореских кредита, али и растом пореза на потрошњу.

"У сваком случају, лично ћу дати све од себе да искористимо кризу да бисмо учинили резове који би били тешко изводљиви у другачијим временима", рекла је Драгутиновићева.

Одговарајући на питање да ли очекује да ће ММФ прихватити приједлог економске политике Београда и наставити аранжман са Србијом, Драгутиновићева је рекла да се тај приједлог заснива на увјерењу да ће привреди и у 2010. бити потребни подстицаји, односно подршка државе.

"До значајног смањења дефицита треба да дође 2011. године. Аргумент за то је почетак опоравка светске привреде. У априлу, ММФ је пројектовао светски раст од 1,9 одсто годишње, да би га недавно кориговао на више, 3,1 одсто. Није чудо, већ резултат експанзивне фискалне и монетарне политике у свим земљама света. Прерано фискално прилагођавање може угрозити опоравак привреде", рекла је Драгутиновићева.

Она је истакла да су неопходне теже и снажније реформе јавног сектора и да јавна потрошња, мјерена учешћем у бруто домаћем производу, мора бити мања, као и дефицит.

"У оквиру укупне јавне потрошње, реформе ће донети и ниже издатке за плате, пензије и трошкове радног места, али опет мерено учешћем у БДП", рекла је Драгутиновићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog