Politika

Aлкалај: Пријем БиХ у СавБез УН највећи спољнополитички успјех

ЊУЈОРК - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај оцијенио је да пријем БиХ за несталну чланицу Савјета безбједности УН представља највећи спољнополитички успјех.


Алакалај је истакао да ће нестално чланство у Савјету безбједности УН у наредне двије године ојачати имиџ, углед и утицај БиХ у свијету.

"Нестално чланство БиХ у Савјету безбедности има непроцењив значај, а БиХ ће у току двује године бити међу оним земљама које ће одлучивати о свим најважнијим питањима свјетске политике", изјавио је Алкалај након јучерашњег гласања.

Према његовим ријечима, БиХ ће поштовати политику превентивне дипломатије Савјета безбједности и "неће дозволити избијање кризе и губитак људских живота као што је то било у БиХ."

Алкалај сматра да је избором БиХ међу несталне чланице Савјета безбједности УН одато признање земљи за дуг пут, који је прешла од окончања сукоба из деведесетих година.

Британски амбасадор при УН Џон Сојерс сматра да ће избор БиХ у најмоћније тијело свјетске организације представљати стимуланс за домаће власти, као и да ће ојачати њихов ауторитет.

"Искуство уласка у Савјет безбједности помћи ће у јачању њихових система руковођења, што ће им омогућити доношење одлука о међународним питањима", сматра Сојерс, коментаришући пријем БиХ и Либана у пет несталних чланица Савјета безбједности УН.

Скептици сматрају да избор БиХ у Савјет безбједности представља приличну "коцку", уколико се у обзир узме чињеница да се та држава налази усред озбиљне политичке кризе и растућег неповјерења између три главне етничке групе - Бошњака, Срба и Хрвата.

Слични коментари испратили су и избор Либана, прије свега јер главне политичке снаге у тој држави још од јунских избора не успијевају да формирају владу, а на југу земље распоређена је мировна мисија УН.

Генерална скупштина УН јуче је изабрала пет нових несталних чланица Савјета безбједности.

БиХ, Либан, Габон, Нигерија и Бразил, изабране су умјесто Хрватске, Буркине Фасо, Костарике, Либије и Вијетнама.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog