Republika Srpska

Стање у банкарском сектору БиХ стабилно и сигурно

САРАЈЕВО - Стање у банкарском сектору БиХ веома је стабилно и сигурно, банке су ликвидне, а подаци говоре да је у 2009. години стање пласмана и депозита на истом нивоу као што је било на крају прошле године, рекао је данас у Сарајеву секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић.


Мишић је уочи почетка 10. Интербалканског форума удружења банака /ИФБА/ објаснио да је такво стање у банкарском сектору БиХ резултат утицаја глобалне економске кризе и додао да компаније имају много више проблема.

"Реални сектор и компаније имају много више проблема, с обзиром да су и пооштрене процедуре, да су повећани ризици и да су извори средстава пресушили, односно да их нема у оној мјери као што је било раније, или су веома скупи", истакао је Мишић.

Он је рекао да ће се на данашњем састанку ИФБА анализирати стање у банкарском сектору, размијенити искуства појединих земаља из области банкарства, те разговарати о неким ствари из праксе које је потребно прилагођавати тренутној ситуацији.

Специјални савјетник Удружења банака Грчке Василис Панагиотидис рекао је да ово удружење има више од 600 милијарди евра активе у овој регији, од тога у БиХ је нешто мање од једне милијарде и додао да Грчка има јако добру сарадњу са земљама које чине ИФБА.

Говорећи о супервизији на европском нивоу, Панагиотидис је истакао да је глобална финансијска криза довела до тога да се мора размишљати о њеној реорганизацији.

"Европска комисија објавила је крајем септембра да ће бити дати одређени приједлози за реорганизацију супервизије у ЕУ", рекао је Панагиотидис и додао да је глобална криза погодила и грчки банкарски сектор.

Савјетник Европске банкарске федерације Викторија Проскуровска истакла је да је њено данашње учешће на сједници ИФБА обострано корисно, јер сви могу нешто научити - како о банкарском сектору, тако и о комплетној финансијској индустрији.

Она је рекла да је Удружење банака БиХ у јуну постало придружени члан Европског банкарског савеза и додала да ће међу собом имати активну сарадњу.

На данашњем 10. Интербалканском форуму удружења банака, који је формиран 2004. године учествују представници Србије, Грчке, Црне Горе, Турске, Кипра и БиХ, а чланови су и Албанија, Румунија и Бугарска.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog