Svijet

Француска вјерује Италији да није подмићивала талибане

СЕН ДЕНИ - Француски министар одбране Ерве Морен изјавио је данас да не намјерава "доводити у питање" изјаву Владе Италије, која је формално демантовала информације објављене у британском дневнику "Тајмс" о потплаћивању талибана у Авганистану.


"Нема потребе да доводимо у питање изјаву италијанске Владе", изјавио је Морен новинарима у авиону док је путовао на острво Ла Реунион, у француској прекоморској области, гдје данас започиње турнеју по државама у Индијском океану, а током које ће посјетити Мајот и Сејшелска острва.

Морен је рекао да су италијанске власти већ одговориле, те истакао да је то довољно и да није потребно поново покретати то питање.

"Идеја о плаћању талибанима, што ће рећи онима који желе да униште све оно што ми стварамо, био би најлошији могући знак за међународну заједницу, али и доказ и свједочење да нисмо способни да остваримо нашу мисију", изјавио је Морен.

Британски дневник "Тајмс" објавио је јуче да је италијанска тајна служба платила више десетина хиљада долара талибанима и авганистанским ратним командантима у области Сароби, источно од Кабула, како би тај дио остао миран док су тамо италијански војници.

Лист наводи да француски војници, који су преузели контролу над том облашћу средином 2008. године, нису знали ништа о том споразуму и били су мета напада у којем је из засједе убијено десет Француза.

Италијанска влада оквалификовала је јуче овакве тврдње као тотално неосноване.

Италијански министар одбране Игнасио ла Руса најавио је да ће поднијети тужбу против "Тајмса", аутора ових "срамних тврдњи", које вријеђају италијанске војнике и погинуле.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog