Nauka

Од 24. новембра почиње са радом фондација "Иновациони центар БЛ"

Министар науке и технологије Републике Српске, Бакир Ајановић, најавио је да ће 24. новембра почети да ради Фондација "Иновациони центар Бања Лука" и истакао да је ријеч о пилот центру који има за циљ да провјери све садржаје функционисања.


"Не чекајући изградњу намјенског објекта за пројекат, који се одвија према прописаним процедурама Развојног програма РС, Фондација ће почети са радом у просторијама Научно-истраживачког центра `Чајавец` 24. новембра", рекао је Ајановић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је намјера да се до завршетка нове зграде Центра покрене бар 10 малих предузећа.

Ајановић каже да ће Центар посреством инкубатора трагати за независним предузетницима за које чврсто вјерује да њихов производ или услуге имају велику шансу на тржишту

Ајановић каже да ће Центар посреством инкубатора трагати за независним предузетницима за које чврсто вјерује да њихов производ или услуге имају велику шансу на тржишту.

"Инкубатор ће нарочито подржати фирме базиране на знању и иновативне фирме које имају потенцијал да развију предузећа високог квлаитета. Инкубатор, такође, може помоћи јаким домаћим фирмама са предузетничким духом, које желе да буду укључене у истраживање и развој и створе независна предузећа", каже Ајановић.

Он је истиче да ће сви потенцијални станари Центра морати испунити критеријуме за пријем који се састоји у шест фаза.

"То су отворени позив за пословону идеју, који ће бити оглашаван у медијима и самом Центру, прелиминарна евалуација пословне идеје, тренинг и консултације, разговори са потенцијалним кандидатима, завршна евалуација, те примање у `Иновационом центру Бања Лука`", прецизирао је Ајановић.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић рекао је да је у процесу припреме Центра већ идентификован одређен број фирми које би могле бити перспективни станари ове установе, те да су у току разговори са представницима шест предузећа, од којих су три, а које су технолошки напредне и са партнерима из иностранства, потенцијални станари.

Ово што ће се у Бањој Луци дешавати од новембра, у ствари свака земља у свијету ради, а то је да стимулише креативне, иновативне, пословне идеје", напоменуо је Марковић

"Ово што ће се у Бањој Луци дешавати од новембра, у ствари свака земља у свијету ради, а то је да стимулише креативне, иновативне, пословне идеје", напоменуо је Марковић.

Марковић је рекао да ће, осим ове основне дјелатности, постојати и сегмент такозваних "пословних вртова", односно могућност генерисања и конвенционалних бизниса широм РС.

"Један такав `пословни врт` започет је у Билећи и даље ћемо их ширити у РС, зависно од успјешности пројекта", навео је Марковић.

Он је навео да ће, се осим Центра и дргуих инситутција, у овај процес бити укључен и Универзитет у Источном Сарајеву.

Осим Центра и дргуих инситутција, у овај процес бити укључен и Универзитет у Источном Сарајеву

Помоћник министра науке и технологије Гордан Вукелић рекао је да су Ајановић и он посјетили један мултифункционални, научни и технолошки центар, који има више од 80 фирми и развојних иснитуција, те више од 2.000 запослених радника и годишњи промет од 150 милиона евра.

"Он је стар 30 година и развија се на основу и на бази коришћења ресурса инвенције и идеје настале у високообразовним и научноистраживачким инситуцијама", каже Вукелић.

Он је истакао да је то била прилика да се види како функционише спајање механизма научних и развојних излаза са праксом потребном да се оснује мало и средње предузеће, конкурентно на тржишту.

Главни носиоци и оснивачи ове фондације су владе РС и Норвешке, град Бања Лука и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog