Republika Srpska

Цветковић: У Србији крај кризе, назиру се знаци опоравка

БЕОГРАД - Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић оцијенио је да се Србија налази на крају економске кризе и да се виде први знаци опоравка.


Цветковић је на пословном округлом столу са представницима Владе Србије, који је организовао лист "Економист", рекао да је закључак о крају кризе донио на основу свакодневних извјештаја о приливима и стању у буџету Србије.

Према његовим ријечима, у претходних неколико дана приливи у буџет премашују оне из истог периода прошле године.

Он је нагласио да опоравак неће трајати кратко и да неће бити интензиван, али је истакао да се у наредној години предвиђа раст од 1,5 одсто бруто друштвеног прозвода.

Цветковић је истакао да Србија и даље има два основна проблема с којима се суочава, а то су превелика јавна потрошња и њена неповољна структура, прије свега због малих капиталних инвестиција.

"Влада Србије ради на ријешавању та два кључна проблема", каже Цветковић.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је да су се економске прилике у Србији стабилизовале, да је пад производње заустављен, финансијски сектор стабилан и да се може очекивати благи економски опоравак.

Динкић је најавио и наставак стимулативних мјера за привреду које су донијеле резултате у овој години.

"Очекујем да ће рецесија у Србији проћи у првом кварталу следеће године и да ћемо у 2010. години имати благи раст од 1,5 одсто БДП", рекао је Динкић.

Министар економије је нагласио да ће Влада Србије наредне године наставити рад на побољшању приврденог амбијента и најавио да неће доћи до повећања ПДВ-а, пореза на добит и пореза на плате.

Динкић сматра да ће Србија ову годину завршити са стабилним динаром, повећаном штедњом и ублаженим растом незалослености.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog