Republika Srpska

У Црној Гори пад зарада и индустријске производње

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори у септембру је забиљежен пад зарада, цијена на мало и индустријске производње, саопштено је из црногорског Завода за статистику /МОНСТАТ/.
Просјечна септембарска зарада, без пореза и доприноса, износила је 454 евра и у односу на август била је мања за 1,5 одсто. Просјечна зарада без пореза и доприноса у септембру најнижа је била у сектору рибарства - 154 евра, а највиша у финансијском посредовању - 855 евра.

"Ако се има у виду да су потрошачке цијене у септембру у односу на август забиљежиле пад од 0,3 одсто, произилази да су реална септембарска примања у Црној Гори била 1,2 одсто мања", саопштено је из Монстата.

Цијена роба и услуга, које се користе за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру су у односу на август биле ниже за 0,3 одсто.

Највише - за 6,3 одсто, порасле су цијене из групе ресторана и хотела, а незнатно оне осталих добара и услуга. Ниже су биле цијене превоза - за 2,3 одсто, као и покућства и опреме за кућу - 1,9 одсто.

Цијене хране и безалкохолних пића, одјеће и обуће, становања, здравства, комуникација, културе и рекреације и образовања, остале су на августовском нивоу.

У групи хотели и ресторани, поскупио је смјештај у студентском и дому за ученике, док су код осталих добара и услуга повећане цијене оних за социјалну заштиту и личну његу.

У области превоза појефтинило је течно гориво и мазиво, као и бицикла, а у групи покућство и опрема за кућу пале су цијене добара и услуга за личну потрошњу, намјештаја, кућних апарата, стакленог посуђа, алата и опреме за кућу.

Потрошачке цијене су у односу на децембар биле 1,4 одсто веће, док је стопа њиховог раста у деветомјесечном периоду у односу на исти прошлогодишњи порасла за 3,9 одсто.

Индустријска производња у Црној Гори у три овогодишња квартала пала је у поређењу са истим периодом прошле године за 30,9 одсто, док је септембарска у односу на августовску била 8,4 одсто већа.

Губитке су забиљежили сви сектори, тако да је област вађења руде и камена пала за 64,5 одсто, прерађивачке индустрије за 36,6, а производње електричне енергије, гаса и воде за 1,9 одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog