Politika

Влада РС: УИО нам нелегално одузео надлежности

БAЊA ЛУКA - Управа за индиректно опорезивање БиХ је незаконито и неуставно преузела надлежности Министарства трговине и туризма Републике Српске, те је Влада РС наложила члановима Управног одбора УИО БиХ из РС да укажу на ту чињеницу.


У закључку Владе РС наведено је да је УИО БиХ преузела регулисање трговине уљем за ложење, екстра лаким и лаким специјалним, што је у надлежности Министарства трговине и туризма РС.

Влада је члановима Управног одбора УИО БиХ из РС наложила да захтијевају измјену Правилника о примјени Закона о акцизама у БиХ и препоручила да приликом измјене Правилника и других нормативних аката користе искуства Министарства трговине и туризма РС.

"При томе треба да воде рачуна о уставној и стварној надлежности ентитета", пише у закључку, а преноси "Глас Српске".

У закључку Владе РС члановима Управног одбора налаже се да се одмах обустави инспекцијски надзор УИО БиХ и кажњавање правних лица на подручју РС због регулисања услова и начина трговине уљем за ложење, те вођења евиденција на начин који је супротан ентитетским прописима.

Прије доношења овог закључка Министарство трговине и туризма РС је у информацији упућеној Влади РС навело да је УИО БиХ неовлашћено преузела стварну надлежност овог министарства.

"Народна скупштина РС је 30. октобра 2003. године донијела закључак да је сагласна да се надлежност из области индиректног опорезивања у оквиру система пореске политике пренесе на парламент БиХ. Та сагласност се никако не може протумачити као сагласност за регулисање промета робе и вршење услуга које и даље остају у надлежности РС", наводи се у информацији.

Продаја овог уља, наведено је у информацији, дефинисана је кроз ентитетске прописе, а то што ради УИО је у супротности са одредбама Закона о акцизама у БиХ.

"Правилник о примјени Закона о акцизама у БиХ, који је у јуну усвојио Управни одбор УИО, а који дефинише начин промета уља за ложење, регистрацију складишта, вођење евиденција о промету уља за ложење, у супротности је са ентитетским прописом. Сектор за порезе УИО је, мимо прописа, захтијевао и објашњавао субјектима начин лоцирања и распоред резервоара", истиче се у информацији.

Тиме је, пише у информацији, дошло до потпуног игнорисања одобрења која су трговци уљем за ложење прибавили по ентитетском пропису од овог министарства.

"Послије ступања на снагу тог закона правилника, Министарству су се јавили представници Удружења власника бензинских пумпи РС и правна лица која се баве продајом нафте и нафтних деривата тражећи разјашњавање недоумица у вези са тим законом", истиче се у информацији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog