Republika Srpska

Одообрен кредит за маховљанску петљу

БАЊА ЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Европска банка за обнову и развој одобрила кредит од 25 милиона евра за изградњу Маховљанске петље, која ће аутопут Бањалука - Градишка "везати" са будућим аутопутем Бањалука - Добој.


"Почетком сљедећег мјесеца потписаћемо услове за тај кредит. Одобрено је 25 милиона евра и пет милиона донаторских средстава", рекао је Чубриловић и додао да се наредних дана може очекивати објављивање тендера за извођача радова.

Говорећи о експропријацији земљишта на путу Бањалука - Добој, Чубриловић је за "Глас Српске" рекао да рјешавање имовинских односа иде по плану, изразивши наду да ће до краја овог мјесеца или почетком идућег то питање дефинитивно бити завршено.

"До сада је исплаћено више од 20 милиона КМ за рјешавање имовинско-правних односа, а највећи дио је ријешен на дионици од Прњавора према Добоју", прецизирао је Чубриловић.

На питање да ли дошло до одређених помака када је ријеч о потешкоћама аустријског "Штрабага" да обезбиједи новац за градњу аутопута Бањалука - Добој, Чубриловић је потврдио да неке од банака не желе да прате овај пројекат, али је додао да постоје увјеравања од "Штрабага" да ће поштовати своје обавезе.

"Иако се повремено у јавности говори да 'Штрабаг' још увијек није обезбиједио новац, морам рећи да он још није у прилици да дефинитивно каже има ли или не та средства. 'Штрабаг' има одређена неслагања са пројектом који ради 'ИГХ' Загреб, јер мисле да је тај пројекат скуп", појаснио је Чубриловић.

Говорећи о аутопуту Бањалука - Градишка, министар Чубриловић је рекао да његова градња иде предвиђеном динамиком и да очекује да ће бити завршен у љето наредне године.

"Када је у питању мост на Сави, ових дана поново треба да се сретнемо са ресорним министром Хрватске, да се поближе дефинишу потребни услови и рокови. Већ је договорено да ће Хрватска страна водити пројекат, а ми ћемо учествовати у финансирању са 50 одсто. Наши људи ће учествовати у надзору и избору самог пројекта", рекао је Чубриловић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog