Republika Srpska

Ужице направило суфицит од 95 милиона долара

УЖИЦЕ - Привреда ужичког региона за осам мјесеци ове године остварила је спољнотрговинску размјену у вриједности 525 милиона долара, уз суфицит од 95 милиона, потврђено је у Регионалној привредној комори у Ужицу.


Фирме региона, чија је производња у том периоду била мања за 19,1 одсто у односу на осам мјесеци прошле године, биљеже пад вриједности трговине са свијетом за 39 одсто, при чему је вриједност извоза мања за 36, а увоза за 43 процента.

Тенденција пада извоза није заустављена ни током августа, када су се појавили евидентни знаци опоравка производње у већини фирми, јер је тог мјесеца вриједност спољнотрговинске размјене смањена за 10,2 одсто у односу на јули, уз смањење суфицита за 13,2 одсто.

Са простора ужичког региона у свијет су се највише извозили обојени метали и метални производи, воће, углавном малина, производи намјенске индустрије и текстилни производи, док су у структури увоза преовлађивали метал и метални производи, машине и уређаји, дрво и производи од дрвета и производи од пластичних маса.

У размјени са свијетом највећи суфицит остварен је са Њемачком, Италијом, САД, Француском, Црном Гором, Словенијом, Белгијом, Холандијом и Швајцарском, док је највећи дефицит остварен са Бугарском, Рускијом, Кином, Турском, Индијом, Таџикистаном, Бразилом и Аустријом.

Фирме ужичког региона су за осам мјесеци ове године, гледајући земље појединачно, највећу вриједност извоза оствариле у Њемачкој, гдје су продале робе у вриједности 64 милиона долара, што чини 20,7 одсто укупног извоза региона.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog