Republika Srpska

Нова афера тресе Волстрит

ЊУЈОРК - Један од најбогатијих Американаца Раџ Раџаратнам, директор једног од највећих хеџ инвестиционих фондова у земљи и петорица његових сарадника, ухапшени су због оптужби да су илегалном трговином повјерљивим информацијама у неким од водећих америчких компанија, стекли 25 милиона долара.


Према Форбсовој листи богатство Раџа Раџратнама се процјењује на скоро двије милијарде долара.

Поред Раџаратнама ухапшена су двојица чланова управе хеџ фонда "Њукасл", који је радио у оквиру финансијске копмпаније "Беар Стернс". Компанија је пропала 2008. године, али је фонд наставио да послује.

Преостала тројица оптужених су високи функционери електронског гиганта ИМБ, консултантске фирме "Мекинси" и гигантског произвођача електронских чипова "Интела".

Полиција је, у припреми хапшења, уз дозволу суда прислушкивала телефоне осумњичених. То је први пут у историји Волстрита да је у оваквој истрази коришћен метод који је иначе резервисан за борбу против организованог криминала.

Ухапшени су оптужени за учешће у незаконитом трговању акцијама уз помоћ "инсајдерских" информација, у највећој афери те врсте у историји Волстрита.

На тај начин профитирали су око 25 милина долара. Раџ Раџарантам био је директор инвестиционг фонда "Галеон груп", чији се капитал процјењује на 7 милијарди долара.

"Судећи према наводима које смо добили од "Гугла" и "Хилтон хотелс" ова шесторица оптужених су се богатили тако што су купопродају сваке акције тих компанија обављали користећи повјерљиве пословне информације", каже Прит Барара, државни тужилац.

Барара је рекао да је то једна од највећих проневјера на Волстриту, обављена путем информација добијених од инсајдера у компанијама, чијим акцијама се трговало.

У марту ове године откривена је финансијска превара којом је Робер Медоф клијенте своје "понзи шеме", инвестиционог пандана пирамидалној штедњи, оштетио за чак 65 милијарди долара

У јуну ове године Медоф је осуђен на 150 година затвора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog