Republika Srpska

РС и Србија: Иде ли се у прављење хидроелектрана на Дрини

БЕОГРАД - Министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић најавио је да ће у наредних мјесец дана врх Србије и Републике Српске донијети одлуку о томе да ли ће у заједнички пројекат градње хидроелектрана на Дрини ући сами или са трећим стратешким партнером.


Шкундрић је рекао да су велике европске компаније заинтересоване за овај пројекат.

Поводом предстојеће посјете руског предсједника Дмитрија Медведева Београду, Шкундрић је оцијенио да је енергетика темељ сарадње Србије и Русије и да је гасно-нафтни аранжман само почетак далеко ширег и дубљег партнерства.

Изразивши задовољство што ће Србија моћи да угости предсједника Русије, јер такве прилике нису честе, Шкундрић је рекао да очекује и високу делегацију из руског "Гаспрома", а говори се и о доласку првог човјека фирме Алексеја Милера.

"Руске компаније су заинтересоване за градњу гасних термоелектрана-топлана у Србији, а занимају их термо и хидро потенцијали. Биће речи о пројекту повећања енергетске ефикасности и система управљања у `Београдским електранама` вредног око 200 милиона евра. Русе интересује и улазак у власничку структуру и нове инвестиције у `Петрохемију`, а то су показали кроз регулисање отплате дуговања", навео је Шкундрић.

Шкундрић је рекао да је задовољан динамиком реконструкције Нафтне индустрије Србије и пословним резултатима, поготово у другом и трећем кварталу.

"НИС је схватио да мора да уђе у отворену утакмицу са већ присутним великим нафтним компанијама, које су далеко технички опремљеније и чије рафинерије нису претрпеле штете у бомбардовању као што је случај с нашим", навео је Шкундрић.

Према његовом мишљењу, изградња "Јужног тока" имаће стратешки значај за привреду и обезбиједиће довољно гаса за текуће и развојне потребе, а Србија ће постати интересантна за инвеститоре због резерви енергената и стабилног снабдијевања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog