Republika Srpska

Беванда: Уколико изгубимо аранжман са ММФ, ни мађионичар нам не помаже

САРАЈЕВО - Министар финансија Федерације БиХ Вјекослав Беванда сматра да федерална Влада може и треба да испуни услове из стендбај аранжмана са Међународним монетарним фондом, јер је он непоходан за краткорочно затварање обавеза.


"Уколико изгубимо тај аранжман, Свјетска банка се повлачи из финансирања и онда нам никакав чаробњак неће помоћи", нагласио је Беванда.

Беванда је рекао да до краја године пензионери у ФБиХ не би требало да осјете кризу, нити да буду оштећени мада ће у наредном периоду бити проблема са пензијама.

Према његовим ријечима, проблеми су већ велики, посебно са 20 000 бенефицираних пензионера.

"Суштина је да издржимо ребаланс буџета, јер се он не смије мијењати без сагласности ММФ и Свјетске банке. Буџет је био услов за добијање стенд бај аранжмана и ММФ је на наш позив дошао да нам помогне. Уколико не будемо радили глупости и уколико не изгубимо другу траншу, изаћићемо нормално из ове године", рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, криза може бити ријешена у два правца - штедњом на свим пољима и улагањем у развој и предузетништво.

Бевнада сматра да треба донијети закон о платама који би морао да уједначи примања у области здравства, просвјете и полиције у кантонима.

"Не може полицајац у у једном кантону имати дупло већу плату од колеге у другом кантону само зато што његов кантон финансијки боље стоји. Треба уједначити примања, али код нас нема одлучности да се направе заокрети и то треба пресјећи", оцијенио је Беванда.

Он тврди да ФБиХ "финансијски боље стоји" него Хрватска, само што грађани у ФБиХ лошије живе.

"Ми имамо перспективу, мање смо задужени, само треба да боље уредимо систем", рекао је Беванда.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog