Svijet

До краја седмице Њемачка добија владу

БЕРЛИН - Разговори Демохришћанске уније (ЦДУ) и Слободних демократа (ФДП) о формирању нове владајуће коалиције у Њемачкој требали би да буду завршени до наредног викенда, саопштио је генерални секретар Демохришћанске уније (ЦДУ) Роналд Пофала.


Он је додао да су данашњи разговори који су трајали око шест сати били веома позитивни и конструктивни.

Генерални секретар ФДП Дирк Нибел рекао је да је остварен значајан напредак .

Преговори демохришћана и ФДП о заједничком програму нису ишли глатко с обзиром да се два блока разликују у великом броју питања, а посебно у вези са укидањем и смањењем пореза и реформи које је ФДП обећао током изборне кампање.

Имајући на уму најгору рецесију у Њемачкој од Другог свјетског рата, која је направила огромну "рупу" у државним финансијама, демохришћани Ангеле Меркел не виде много простора за укидање пореза и забринути су због могућих протеста јавности.

Кристијан Вулф, премијер државе Доња Саксонија из странке ЦДУ, рекао је да су њихови приједлози о порезима у великој мјери бесмислени и немају везе са реалношћу.

Друге области у којима се ове двије странке не слажу су реформа здравственог система и грађанске слободе.

Након парламентарних избора 27. септембра, лидер ЦДУ и актуелни њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да демохришћани неће улазити у коалицију са досадашњим партнерима у влади Социјалдемократама.

Меркелова је рекла да жели да нова влада буде формирана до 9. новембра када се обиљежава двадесетогодишњица пада Берлинског зида.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog