Svijet

ЕТА запалила аутобус

МАДРИД - Маскирани нападачи, за које се вјерује да су баскијски сепаратисти, напали су аутобус у сјеверном шпанском граду Дуранго, што је други инцидент у шпанском региону Баскији за посљедња два дана.


Нападачи, наоружани металним шипкама и бејзбол палицама, присилили су око 10 путника да изађе из аутобуса прије него су га запалили.

Инцидент је услиједио након демонстрација у Сан Себастијану због хапшења великог броја сепаратиста.

"Јутрос око 4.00 часа десетак маскираних лица са металним шипкама и бејзбол палицама упали су у аутобус са око 20 путника које су натјерали да изађу, а онда су запалили возило. Они су бацили запаљиве бомбе у аутобус и проузроковали велику материјалну штету, али нема повријеђених", рекао је портпарол регионалог министарства унутрашњих послова.

Сличан инцидент догодио се у петак навече када су нападачи бацили запаљиве бомбе на аутобус у граду Билбао и на три банке у мјесту Ондароа.

Хиљаде људи изашло је на улице Сан Себастијана због хапшења 10 сепаратиста, међу њима Арналда Ортегија, лидера забрањене Батасуне, политичког крила Баскијске сепаратистичке групе ЕТА.

Судија Балтазар Гарсон наредио је у петак хапшење Ортегија и још четворице милитаната осумњичених за покушај обнове вођства Батасуне.

Још петорица милитаната ухапшена су у уторак у Баскији и сусједној Навари, али су ослобођени уз кауцију од по 10.000 евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog