Svijet

Санкције Ирану биле ни контрапродуктивне

БЕЧ - Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Мохамед Ел Барадеј рекао је да су преговори једини могући начин да се ријеши нуклеарни проблем Ирана, јер би додатне санкције УН погоршале ситуацију.


"Нове санкције против Ирана због спорног нуклеарног програма те земље биле би неефикасне, а проблем се може ријешити само путем директних преговора без условљавања", рекао је Барадеј.

Према ријечима Ел Барадеја амерички предсједник Барак Обама је увидио да су преговори са Ираном једино рјешење и да је предходних шест година изгубљено.

"Уколико постоји жеља да се постигне напредак онда је неопходно почети преговоре без постављања услова", рекао је Барадеј у интервјуу за аустријски дневник "Пресе" .

Западне силе вјерују да Иран тајно развија нуклеарно наоружање, али Техеран тврди да му је атомска енергија неопхода искључиво за рјешавање цивилних енергетских потреба.

Иран и шест свјетских сила укључених у преговоре о нуклеарном програму Техерана договорили су у Швајцарској почетком октобра да ће Иран дозволити инспекторима ИАЕА да посјете недавно објелодањено ново постројење за обогаћивање уранијума, али нису поставили временски оквир за инспекцију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog