Politika

Jeремић: Неће бити наметања уставних промјена

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић мисли да није могуће да Србима у БиХ буде наметнуто рјешење око уставних промјена.


"Србија је данас демократска, мирољубива земља која испуњава све своје међународне обавезе, али користи сва своја права. Не мислим да постоји политичка воља да се било шта намеће. Прошли су дани када су на Балкану решења могла да се остварују силом. Промениле су се околности и односи у региону, а и у свету", рекао је Јеремић.

На питање шта ако представници три народа у БиХ не успију да се договоре, Јеремић је рекао да се нада да ће на крају неки договор ипак бити постигнут, истичући да не би да нагађа у ком временском оквиру.

"Не верујем да било ко на западном Балкану сумња да имамо бољу алтернативу од интеграција у ЕУ, тако да имамо заједнички мотив и циљ", поручио је шеф српске дипломатије.

Јеремић је истакао да се ни САД у разговору са представницима Србије није заложила за укидање ентитетског гласања у БиХ.

"Желим да нагласим да су то биле консултације, а не преговори, јер ми нисмо преговарачка страна", рекао је Јеремић.

Он је негирао могућност да би у БиХ могло да дође до оружаних сукоба, истичући да је ситуација далеко од идеалне, али мисли да не пријети таква опасност.

Јеремић сматра да је ово велики тренутак за међународно право, са обзиром на то да ће Међународни суд правде по први пут од оснивања расправљати о легалности једностраног акта сецесије било гдје у свијету.

"Први је пут и да су се свих пет сталних чланица Савета безбедности УН одлучиле да учествују у процесу, а никада се у историји није догодило да се толики број држава пријави за јавну расправу. По многим критеријумима, ово је највећи случај пред Међународним судом правде од његовог оснивања. Наша намера је била да проблем покушаја сецесије Приштине учинимо што видљивијим на међународном плану и у томе смо успели", рекао је Јеремић.

Непосредно након повратка из Њујорка, гдје је на сједници Савјета безбједности УН, у веома запаженом говору, поново позвао земље да се уздрже од признавања Косова прије него што Суд у Хагу да своје мишљење, Јеремић је рекао да су реакције већине чланица УН биле позитивне и да су им прихватљиви аргументи Београда.

"Тешко ми је да замислим како би могли бити већи притисци него што су сада. Али не очекујем ни да ће да се смање. Охрабрује нас то што после Генералне скупштине, када су Приштина и њени партнери учинили максимални напор, није дошло до нових признања. Након што суд каже своје мишљење, верујем да ће се створити услови да се вратимо за преговарачки сто и то је оно што желимо", поручио је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog