Svijet

Koлико дуго ће Клаус издржати?

ЛОНДОН - Чешки предсједник Вацлав Клаус нимало не увесељава лидере ЕУ, за разлику од његовог земљака, чувеног књижевног јунака доброг војника Швејка, који насмијава милионе читалаца, пише данас "Фајненшел тајмс".


У тексту под насловом "ЕУ игра на чекање док Клаус ужива у улози посљедње препреке (Лисабонском) уговору" лист детаљно објашљава примједбу о питању враћања у посјед имовине судетским Нијемцима и закључује да се смирено расположење у спору може објаснити поређењем са ранијим сличним случајевима у историји ЕУ.

Као једну од сличних досадашњих ситуација лист наводи тзв. "кризу празне столице", коју је 1965. године изазвао тадашњи француски предсједник Шарл де Гол, ништа мањи заговорник националног суверенитета од Клауса.

Такву кризу створила је 80-тих година британски премијер Маргарет Тачер у вези са британском уплатом у буџет ЕУ, напомиње "Фајненшел тајмс".

Слична криза настајала је и одбацивањем самог Лисабонског уговора, што се до сада десило три пута на претходним референдумима у Француској, Холандији и Ирској.

"Нико не зна колико ће Клаус издржати у противљењу Лисабонском уговору, али мало ко сумња да ће он на крају морати да попусти", коментарише "Фајненшел тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog