Politika

Силајџић оптужио Куркуласа и Инглиша за искривљивање извјештаја

САРАЈЕВО - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић оптужио је шефа делегације Европске комисије у БиХ Димитриса Куркуласа и амбасадора САД у БиХ Чарлса Инглиша за игнорисање и "директно искривљавање извјештаја најрелевантнијих европских тијела у вези са ентитетски гласањем".


У саопштењу из Силајџићевог кабинета се наводи да је Куркулас током презентације извјештаја Европске комисије игнорисао дио који се односи на ентитетско гласање и покушао га минимизирати, наводећи да је "само наведено да честа употреба ентитетског гласања одгађа доношење закона".

Амерички амбасадор Инглиш рекао је да је политичка ситуација у БиХ још гора и да закључак Венецијанске комисије остаје исти као и 2006. године, када је наведено да је политичка клима била таква да није дозвољавала да се рјешава питање ентитетског гласања, наводи се у саопштењу.

Из Силајџићевог кабинета тврде да је Венецијанска комисија окарактерисала ентитетско гласање као непотребно, те препоручила његово укидање.

"Венецијанска комисија је потом истакла да ако укидање није могуће да се ентитетско гласање треба знатно реформисати и његов дјелокруг минимизирати. Међутим, не само да се та препорука није нашла на столу током бутмирских преговора, већ они који упорно одбијају отворити ово питање, подилазећи званичницима Републике Српске, сада покушавају то одбијање оправдати кроз потпуно искривљавање навода Венецијанске комисије", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да се, с обзиром да тај приступ долази од међународних учесника у бутмирском процесу, тиме доводе у питање и сви други наводи у вези са тим процесом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog