Društvo

Уставна жалба чланова одбора ''Поворке поноса''

БЕОГРАД - Чланови Организационог одбора "Поворке поноса" поднијели су Уставну жалбу због, како наводе, забране скупа који је требало да буде одржан 20. септембра


Уставна жалба поднесена је како би се оспорило рјешење којим је Дирекција полиције Министарства унутрашњих послова Србије наложила организаторима да премјесте скуп из центра Београда на Ушће, као и због, како су навели, "пропуштања државних органа да учине све што је у њиховој моћи да спрече насиље над учесницима `Поворке поноса`" и да обезбиједе остваривање права на слободно окупљање.

Подносиоци жалбе најавили су да ће представка бити ускоро поднесена и Европском суду за људска права, јер за то не постоје процедуралне препреке.

Они су најавили да ће, уколико Уставни суд Србије или суд у Стразбуру утврде право на накнаду нематеријалне штете, подноситељи жалбе цјелокупан износ поклонити у добротворне сврхе.

"Поворка поноса" требало је да буде одржана 20. септембра на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, али је полиција због високих безбједносних ризика наложила промјену локације, што су организатори "Поворке" окарактерисали као забрану скупа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog