Republika Srpska

Брисел даје 280 милиона евра помоћи мљекарима

ЛУКСЕМБУРГ - Европски комесар за пољопривреду Маријен Фишер Боел изјавила је данас да ће Брисел послати 280 милиона евра помоћи европским произвођачима млијека.


"Испразнићу џепове и имам 280 милиона евра за произвођаче млијека. То је све што имам. Немам специјални банковни рачун у Швајцарској нити било гдје друго", рекла је она током разговора у Луксембургу.

Она је вијест о помоћи објавила након што је 21 од укупно 27 чланица европског блока, укључујући Француску и Њемачку, затражило помоћ, која ће бити повучена из буџета Уније за 2010. године.

Маријен Фишер Боел није објавила друге детаље о о форми помоћи, али је нагласила да се може назвати "млијечни фонд" или било којим другим именом.

Европски комесар за пољопривреду је, ипак, истакла да ће ЕУ, а не саме чланице европског блока, одлучити о начину расподјеле новца.

У новембру прошле године европски министри за пољопривреду сагласили су се да квоте за производњу млијека на годишњем ниво дижу за по један одсто до 2014. и 2015. године када ће бити потпуно укинуте.

Међутим у протеклих неколико мјесеци европски произвођачи млијека покренули су протесте тражећи подршку ЕУ путем финансијске помоћи или ограничењем испорука, пошто су цијена млијечних производа у паду због смањене потражње усљед финансијске и економске кризе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog