Republika Srpska

Још три дана до новог Мајкрософтовог оперативног система

САКРАМЕНТО - Амерички софтверски гигант "Мајкрософт" 22. октобра свијету представља свој најновији производ, оперативни систем "Виндоуз 7" и његов успјех или евентуални неуспјех одредиће будућност највеће свјетске рачунарске компаније.


Критичари "Мајкрософта" већ дуги низ година тврде да је близу крај виртуелном монополу америчког гиганта.

Према њиховом мишљењу," Мајкрософт" је надмашила компанија "Епл" те отворени конкурент оперативни систем "Линукс."

Међутим, сви се слажу да је у стварности "Мајкрософт" сам себи био "најгори непријатељ" јер је својим безобзирним понашањем привукао пажњу регулатора попут Европске комисије и америчког Министарства правосуђа.

Прије три године "Мајкрософт" је представио оперативни систем "Виста", који је веома тежак за инсталацију и многи корисници нису могли да употријебе бројне хардвере и софтвере.

"Катастрофа" са "Вистом" нарушила је кредибилитет "Мајкрософта" код корисника и произвођача софтвера.

Аналитичари наводе да је "Виста" данас и даље у сјенци свог претходника система "Виндоуз Икс пе".

Према ријечима директора истраживачког одјељења у технолошкој компанији "Гартнер" Анете Џамп, "Виста" је "најгоре усвојени оперативни систем."

Због тога аналитичари сматрају да је "Виндоуз 7" једина шанса "Мајкорософта" за искупљење.

Сви званичници "Мајкрософта" непрестано понављају да су "много научили о грешкама из `Висте`."

Један од званичника из америчког произвођача компјутера "Дел" Алекс Грузен сматра да су "припреме за излазак `Виндоуза 7" изванредан корак напријед у поређењу са "Вистом"` јер се оперативни систем појављује на вријеме и три године након претходника који је каснио двије године."

Сви који су имали увид у рад "Виндоуза 7" наводе да је бржи, поузданији и лак за употребу.

Међутим, најважније је то да "Мајкрософт" овог пута није поновио грешку са "Вистом" када своје партнере није упознао са радом новог система.

Грузен је нагласио да је "Мајкрософт" у прошлости нови систем држао у тајности и изолацији, али да њихови стручњаци сада сарађују, помажу да се схвати шта успорава систем и помажу у побољшању рада сваке компоненте.

Уколико корисник буде желио да користи стари софтвер на рачунару "Виндоуз 7" садржи такозвани алат за компатибилност који је направљен за системе старе попут "Виндоуз 95".

Примјећено је да "Виндоуз 7", такође, оставља и "мањи траг" него "Виста" , док му је потребна мања снага хардвера унутар рачунара него код "Висте".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog