Društvo

Новић: Надамо се да ће и Европска комисија испунити обећања

БАЊА ЛУКА - Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић изјавио је да очекује да ће Европска комисија имати разумијевања за БиХ и да ће испунити обећања да су биометријски пасоши кључ за безвизни режим.


"Сачекаћемо да видимо је ли то заиста тако", рекао је Новић новинарима у Бањој Луци на промоцији почетка издавања биометријских пасоша.

Новић је навео да од ентитетских парламената очекује да хитно и без одлагања усвоје законе о електронском вођењу матичних књига и да је сваки изговор да тај закон није добар у нечему удар на безбједност биометријских докумената.

"Сваки изговор за њихово неусвајање биће атак на издавање биометријских пасоша, односно на могућност добијања негативне оцјене Европске комисије која буде послала своје експерте да све то утврђује", прецизирао је Новић.

Он је навео да је за само шест мјесеци донесено шест кључних системских закона, који су били услов за улазак у причу о биометријским пасошима, почев од Закона о личним картама, пребивалишту и боравишту грађана, до Закона о путним исправама и додао да је донесено више од 35 подзаконских аката, правилника, инструкција.

"Ово није баш тако једноставан посао. У систем је увезано више од 160 институција у БиХ на више од 320 локација, проведено је шест међународних тендера, од којих ни у једном није било каквих сумњи", навео је Новић.

Министар Новић је напоменуо да је било веома много опструкција, подметања и различитих коментара до почетка издавања биометријских пасоша, па чак и периода када је постојала жеља за потпуном дискредитацијом цјелокупног система бившег ЦИПС, а данашње ИДДЕЕА.

"Било је то крајње некоректно и неодговорно од оних који су више мислили како у тај ЦИПС запослити појединце, а не како помоћи менаџменту да се издигне изнад свакодневних политичких питања и да дође до овог резултата", оцијенио је Новић.

Према његовим ријечима, данас је велики дан за грађане БиХ и веома се кратко чекало на биометријске пасоше, јер су све земље у окружењу, па и земље ЕУ на овим пословима радиле минимално од три до шест година.

"Ми смо једина земља која је за овако кратко вријеме, двије и по године, морала да заврши овај огроман посао", истакао је Новић и додао да је то знак да се, ако у "овој земљи нешто озбиљно жели да се уради и уколико сви искрено приступе рјешавању одређених питања", може доћи до краја.

Новић је позвао министарства унутрашњих послова, те управе и локалне самоуправе да у свим органима хитно приведу крају доношење антикорупционих програма за одсјеке за издавање биометријских пасоша, те да врше редовну контролу свих докумената како би се онемогућила било каква злоупотреба од појединаца који имају такве намјере.

Новић је истакао и да очекује наставак обуке свих кадрова који раде на овим пословима.

Премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић рекао је да је овај корак један од најважнијих на правцу помоћи привреди и пословним људима.

"У моменту када будемо у потпуној либерализацији визног режима, мислим да ће они имати највише користи, а мислим да ће и ЕУ имати користи јер многи људи одустају од пословних путовања и послова, због процедура које данас морају проћи", каже Мујезиновић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog