Društvo

Ристовић: Поднијећемо пријаве због неправилних рјешења за инвалиднине

БАЊА ЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Раде Ристовић, најавио је подношење кривичних пријава против одговорних због неправилних рјешења за инвалиднине, те породичне и борачке накнаде.


Ристовић је истакао да је до сада прегледано 20.793, док је уочен 4.601 предмет са недостацима, наводећи да је најлошије стање затечено у Требињу, Билећи, Лакташима, Палама, Козарској Дубици, Прњавору, Градишци, Сребреници, Невесињу и Фочи гдје је наложено обустављање исплате 12 породичних инвалиднина.

Он је истакао да се највећи број пропуста односи на мањкавост у налазима и мишљењима љекарских комисија због неправилне примјене правилника, као и приликом категоризације, па су многи стекли статус борца прве категорије, што је проузроковало штетне посљедице по буџет.

"У наредном периоду ћемо наложити Фонду ПИО РС да изврши ревизију инвалида рада", рекао је Ристовић и додао да је од 71.000 корисника инвалиднине, њих 45.000 предмет контроле.

Говорећи о санкцијама против љекарских комисија, он је најавио формирање непристрасне љекарске комисије и контролу у том сегменту.

Ристовић је навео да ће у децембру бити завршена ревизија.

"Ми сигурно идемо том динамиком и имаћемо тачне податке о свим корисницима, а упоредо се ради категоризација и дато је мишљење општинским и борачким организацијама да још једном ревидирају своје ставове по основу утврђеног критеријума за мишљење по питању борбених дејстава", рекао је Ристовић изразивши очекивање да за мјесец дана бити достављени спискови након чега ће бити утврђено да ли се поступало по налогу Централне ревизионе комисије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog