Republika Srpska

ЕУ се чуди над предвиђањем грчког дефицита

БРИСЕЛ - Високорангирани европски званичници из области финансија изразили су забринутост, која се граничи са чуђењем, над предвиђањима о дефициту у грчком буџету.


На састанку министара финансија земаља чланица еврозоне у Луксембургу министар Јоргос Папаконстантину из новооформљене социјалистичке Владе презентовао је нестабилне економске ситуације у његовој земљи.

У прогнозама, које су током ове године објављивали стручњаци из бившецентрално десно оријентисане грчке Владе, наведена су предвиђања да ће у 2009. години дефицит у буџету бити 3,7 одсто.

Међутим, нови подаци које је објавила Централна банка Грчке, сада показују да би дефицит лако могао да пређе десет одсто и достигне 12 одсто.

"Морам рећи да сам веома импресиониран разликом између старих и нових података", нашалио се предсједавајући састанка Жан-Клод Јункер.

Он је много озбиљнијим тоном додао да се нешто слично може повремено догодити, али ако се понавља онда постоји ризик да подаци Европске агенције за статистику /Евростат/ изгубе на кредибилности.

Прогнозе Евростата о дефициту у грчком буџету биле су нетачне због лошег квалитета информације које је агенцији дала ова држава југоисточне Европе.

"Желимо да знамо шта се и зашто догодило", рекао је европски комесар за економију Хоакин Алмунија на конференцији за новинаре након састанка.

Он је најавио да ће се ускоро састати Европска комисија, Евростат и грчка канцеларија за статистику како би разговарали о овом питању.

Алмунија је нагласио да је у случају већих "неслагања потребно покренути отворену и дубоку истрагу".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog