Svijet

Техеран због Француске блокирао преговоре у Бечу

БЕЧ - Разговори са Ираном о измјештању већег дијела његовог обогаћеног уранијума у иностранство прекинути су данас због противљења Техерана учешћу Француске, изјавиле су дипломате.


У Бечу су јуче почели разговори између Ирана, САД, Русије и Француске о иранском нуклеарном програму. Почетак данашње расправе одгођен је најмање за два часа.

Иран инсистира да Француска буде искључена из било каквог учешћа у припреми плана о преради обогаћеног уранијума у иранско атомско гориво.

Иран посједује удио од десет одсто у нуклеарној електрани "Еуродиф" у Француској. Техеран је оштро критиковао владу француског предсједника Николе Саркозија, јер је одбила да испоручи обогаћени уранијум Исламској Републици из те електране.

Техеран тврди да му је обогаћени уранијум потребан за производњу нуклеарног горива, али остале земље страхују да би тај материјал могао да буде искориштен за производњу оружја.

САД процјењују да ће Иран бити способан да направи атомску бомбу у року од једне до шест година.

Иран је раније сугерисао да можда неће испунити захтјеве запада о склапању споразума о транспорту већег дијела иранског обогаћеног уранијума на прераду у иностранство.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog