Svijet

Бајденова турнеја по ''новој Европи''

ВАРШАВА - Амерички потпредсjедник Џозеф Бајден почео је посjетом Пољској европску турнеју током које ће до 24. октобра посjетити и Румунију и Чешку, у настојању да умири нову Европу да она и даље остаје за САД важан партнер.


„Казали смо јасно да наше побољшавање односа са Русијом неће ићи на терет Средње Европе. Имамо једноставни мото: ништа о вама без вас", казао је Бајден у интервјуу за данашњу „Жечпосполиту".

Амерички потпредсjедник у Варшаву је стигао касно синоћ, а данас га очекују разговори са премијером Доналдом Туском а затим и са предсjедником Лехом Качињским.

Пољски премијер Туск жели током разговора са Бајденом да добије политичку потврду договора о тjешњој војној сарадњи Пољске и САД, а једно од питања је и да ли ће од наредне године Пољска добити једну батерију америчког противракетног система ''патриот'' и то у бојевој верзији уз америчке војнике који би обучавали пољске.

Предсједник Качињски, који спада у најватреније заговорнике пропалог старог пројекта антиракетног штита најавио је да од америчког потпредсједника очекује одговоре на три питања, будући да су амерички војни експерти крајем прошле седмице предложили да у Пољској буду стациониране ракете СМ3 на којима је заснован нови амерички антиракетни штит.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog